Judoschool

Wat is judo?

De grondlegger van judo was de Japanner Jigoro Kano (1860-1938). Vanuit jiujitsu liet hij de sport uitgroeien tot een niet-agressieve sport waarin je jezelf flink kunt uitleven. Judo wordt vandaag de dag beoefend als zelfverdedigingsport maar eventueel ook op doktersadvies. Hyperactieve of motorische licht gestoorde kinderen bijvoorbeeld beoefenen judo heel vaak als therapie! De belangrijkste Nederlandse judoka was Anton Geesink. Door zijn Olympische Titel in 1964 is judo uitgegroeid tot de wereldwijde sport die het vandaag de dag is. Judo is internationaal een erg grote sport. Andere Nederlandse Olympisch kampioenen zijn: Wim Ruska (2x in München 1972); Angelique Seriese (Seoul 1988) en Mark Huizinga (Sydney 2000). 

Aanvaller en verdediger

De kern van judo is dat een aanvaller de verdediger uit balans probeert te brengen en door been-, heup-, schouder-, arm- of offerworpen deze omver probeert te werpen. Vervolgens probeert de aanvaller de verdediger door houdgrepen, armklem of verwurging onder controle te krijgen. De rol van aanvaller en verdediger wisselt daarbij voortdurend. De zorg voor elkaar staat daarbij altijd en zichtbaar centraal. Jigoro Kano noemde daarom de sport: judo (= "de zachte weg")

Banden

Het judo kent een bandensysteem waarbij de kleur van de te dragen band (rond de middel) staat voor de bereikte vaardigheid van de judoka. Zo kan je beginnen bij wit en via geel, oranje, groen, blauw en bruin de zwarte band bereiken. Deze is vervolgens weer verder uit te bouwen via zogenaamde "eerste tot en met de tiende dan"

Punten

Voor judo bestaat een vaste manier van waarderen: dit wordt uitgedrukt in diverse puntenbegrippen zoals "waza-ari en ippon". Maar een judoka kan ook bestraft worden op foute handelingen: shido of hansoku-mae. Een shido krijg je voor een klein vergrijp; dit is een waarschuwing. Je kunt er 2 krijgen in een wedstrijd. Bij de 3e shido heb je verloren. Aan het einde van de wedstrijd wordt eerst gekeken wie er de beste score gemaakt heeft gemaakt en die wint. Is het gelijk dan wordt er verlengd volgens het principe van de golden score. Deze golden score duurt net zolang tot er gescoord wordt. Een score is een waardering voor een techniek. Krijg je shido in de golden score wint je tegenstander. Een directe hansoku-make krijg je voor een overtreding die in strijd is met de geest van het judo: gediskwalificeerd en je mag niet meer meedoen.  Je ziet het: er valt nog heel wat te leren in de judosport!

Wordt sterker

Dit zijn enkel een aantal voordelen van het nemen van sportmassages

  • Vermindert spierspanning.
  • Bevordert herstel na inspanning.
  • Voorkomt blessures.
  • Verbeterde bloedcirculatie.
  • Kan ik ook 's avonds langskomen?

    Ja, dat is op afspraak mogelijk. Bekijk hieronder de openingstijden.

    MAANDAG
    07.00 - 12.00

    DINSDAG
    07.00 - 12.00
    13.00 - 15.30
    20.00 - 21.30

    WOENSDAG
    07.00 - 12.00
    13.00 - 16.00
    19.00 - 21.00

    DONDERDAG
    07.00 - 12.00
    13.00 - 18.00
    19.00 - 21.00

    VRIJDAG
    07.00 - 12.00

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Dit is afhankelijk van uw zorgverzekering. De behandelingen fysiotherapie worden meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraar. Voor het maximaal aantal wat uw verzekering vergoed raad ik u aan om uw polis na te kijken. Lees hier verder.

  • Welke behandelingen en therapieën doet John Poelstra?

    John Poelstra is algemeen practicus, dit houdt in dat hij geen verbijzonderingen heeft. Hij heeft zich wel verder verdiept in:

    1. Sportrevalidatie
    2. RRS (Rug Revalidatie Systeeem)
    3. Medische fitness
    4. Repititieve Strain Injury (RSI)
    5. Whiplash
    6. Valpreventie en Valtraining
    7. Schouderrevalidatie
    8. De elleboog
    9. Hoofdpijn
    10. Chronische Pijn (via UMCG)
    11. Functional Movement Screen: vastgesteld aantal testen waarbij je eenvoudig kunt vaststellen waar probleem in het houdings- en bewegingsapparaat zit.Te gebruikenbijvoorbeeld als iemand weer wil gaan sporten, of blessures wil voorkomen tijdens het sporten.
    12. Minimotion (trainingsmethode waarbij zeer kleine bewegingsuitslagen gemaakt worden. Kan al gebruikt worden in zeer acute fase en vlak na operaties)
    Verder kunt u terecht voor klachten die:
    arbeid gerelateerd zijn, na operaties, rugklachten, knieklachten, sportblessures, ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

    Ook voor sportmassage (niet vergoed uit de zorgverzekering) kunt u een afspraak maken.